Tapasztalatok az 50. Műegyetemi Állásbörzéről

coaching

Októberben az 50. Műegyetemi Állásbörzén dolgoztam. Furcsa, hogy mit is csinálhat ott egy rajzvizsgálattal és coaching-gal foglalkozó szakember? A feladat: karrier coaching az érdeklődő fiataloknak. Segítő fogalom: kapunyitási félelmek, aggodalmak. Igazán nekiültem készülni. Átgondoltam, milyen témák merülhetnek föl? Mivel oldhatom a hangulatot, amikor két idegen – és ráadásul eléggé más korosztályból való – ember leül egymással szemben? Nem egészen egy óra alatt, hogyan tudom átsegíteni, irányítani, motiválni a hozzám érkezőket?

A beszélgetésekbe aztán sok minden vegyült természetesen. A teljes bizonytalanságtól a magabiztos előmenetelig sokféle szín. De aki leült velem szemben, abban volt egy közös dolog: valamiben eltökélt volt. Az egyik a haragban, amit önmaga iránt érzett, a másik a bizonyosságban, hogy ismeri, és jól ítéli meg önmagát.

Furcsa – de ha jobban belegondolok talán mégis természetes –, hogy alapvető témaként az időmenedzsment jelent meg mindenhol. Persze, hiszen az egy jól nyakon csíphető és szép kerek mondatokban megfogalmazható probléma. Az egyiknél azért, mert 5 és fél éve végzi a 3 éves képzést, a másiknál azért, mert az egész napja rámegy a tanulásra és nem marad másra idő.

Jó klienseim akadtak, mert meglepően hamar belátták és bólogattak, hogy legkevésbé az idő beosztása jelenti a gondot. Sokkal inkább az önmaguk felé megfogalmazott vagy felállított elvárás. Hogy innen hogyan mentünk tovább, az talán már nem is olyan érdekes, de a végeredmény igen. Hogy mi volt az? Kicsit később visszatérek rá.

A legerősebb gondolatom az volt a nap végén, hogy szeretném kimondatni mindenkivel az elvárások tengerében, hogy mi is a legfontosabb SKILL, amellyel rendelkezniük érdemes, ha sikeres karriert szeretnének befutni. A skills azokat a jártasságokat és képességeket jelentik, amelyek leginkább alkalmassá tesznek egy munka elvégzésére, egy pozíció betöltésére. Minél több special skill van a portfóliónkban, önéletrajzunkban, annál inkább nélkülözhetetlennek érezhetjük magunkat, annál jobban esélyesek lehetünk álmaink pozíciójára. Minél tehetségesebbek vagyunk a választott területünkön, annál inkább speciálisak, különlegesek lehetünk.

De vajon mi visz közelebb a sikerhez? A tehetség és képesség vagy az önismeret?

Több, mint 30 év munkával a hátam mögött, több szakmai terület megismerésével én úgy gondolom, hogy a legfontosabb skill az ÖNISMERET. Minél hamarabb felismerjük ezt és kezdünk el valóban és mélyen dolgozni önmagunk megismerésén, annál nagyobb esélyünk lehet arra, hogy karrierünkben sikereket érjünk el. És ezen nem pusztán a szakmai érdeklődést, a humán vagy reál beállítottságot, a mérhető képességeket értem. Sőt!

Amikor az állásinterjún az asztal másik oldalán ülő HR-es kitöltet velünk személyiség teszteket, tudni fogja a kiértékelésből, hogy milyennek is gondoljon bennünket. Segítségére lesz a jelölt kiválasztásában, hogy a vele szemben ülő mennyire extro- vagy introvertált, milyen a monotónia tűrése és hogyan kezeli a konfliktusos helyzeteket? Mennyire önálló és hogyan viselkedik egy csapatban? Motiválható-e és ha igen, mivel?

Persze az a jó, ha a HR-es tudja, de talán az lenne a jobb, ha mi tudnánk saját magunkról legjobban és legelőször. Ha jobban ismered saját személyiségedet és annak határait, a téged stresszelő és motiváló helyzeteket, a kommunikációs stratégiáidat, az érzelmeid kezelésének módjait. Ha megismered és elfogadod éned erősségeit és gyengeségeit, a viselkedési reakcióidat egyes helyzetekre. Ha mindezek – és még sok egyéb – megismerésével és elfogadásával tudod, hogy min szeretnél és min tudsz változtatni, dolgozni, akkor sokkal nagyobb eséllyel indulsz el egy olyan karrier úton, amely boldoggá és sikeressé tehet.

Ha az önismereti munkát (időben) elkezded, akkor nőni fog az önértékelésed, kialakulnak a megküzdési stratégiáid, illetve megtanulod elkerülni azokat a helyezeteket, amelyek nagy valószínűséggel veszteséggel járnak, vagy egyszerűen csak nem a célod elérése felé visznek. Így láthatod majd tisztábban, hogy mi is a TE UTAD? És ha ehhez kapcsolódnak a képességeid, jártasságod, speciális tudásod és a tehetség, akkor minden esélyt megadsz magadnak és sikernek.

Szóval, hogy mi lett a végeredménye az 50. Műegyetemi Állásbörzén zajlott beszélgetéseknek, coachingoknak?
A beszélgetőtársak visszajelzése alapján rácsodálkozás. Rácsodálkozás arra, hogy a coaching egy olyan segítő folyamat lehet, amit érdemes már a pályaválasztás, szakmai gyakorlat keresés, munkahely kiválasztás időszakában igénybe venni. Rácsodálkozás arra, hogy 50 perc alatt is lehet önmagunkat más nézőpontból látni – mert a coach szakmai felkészültsége, intuíciói és eszközei ezt lehetővé teszik. És végül rácsodálkozás arra, hogy a segítő beszélgetés végén úgy mégy tovább, hogy tudod, mi az első lépés, amit meg kell tenned a célod elérése érdekében. Hogy megteszed-e, az már rajtad múlik…

Ha lehetne, a következő – és minden – állásbörzén a legnagyobb standot a coachoknak adnám és ez lenne rajta a felirat: Felejtsd el a tehetséget és kezdje el dolgozni önmagadon! Mert legnagyobb és elérhető sikereink alapja az önismeret.

Írta: Horváth Ildikó Zsuzsanna, life coach

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .