Life coaching – megéri ez nekem?!

Couching bátorítás

A life coaching egy olyan segítő folyamat, amelyben a coach hasonló szerepet tölt be, mint egy személyi edző. Azonban a life coach nem a fizikumunkkal foglalkozik, hanem azokkal az életterületeinkkel, amelyekben támogatását kérjük. Segít a céljaink körvonalazásában, a teljesítményünk állandó szinten tartásában, hozzájárul ahhoz, hogy motiváltak maradjunk a saját vágyunk megvalósításának folyamatában. A coach szakember tehát eredményeink hatékony elérésében a partnerünk.

Az International Coach Federation (ICF), vagyis a Nemzetközi Coach Szövetség kutatásai számos esetet hoznak arra, hogy a coaching milyen területeken segítette az ügyfelek életét.

Például:

 • Magabiztosság és önbecsülés fejlesztésében
 • Harmonikusabb kapcsolatok kialakításában
 • Kommunikációs készségek fejlesztésében
 • Munkahelyi teljesítmény növelésében és jobb vállalatvezetés elérésében
 • Karrier előmenetelben – jobb lehetőségek, több jövedelem
 • Célok megfogalmazásának hatékonyságában, nagyobb arányú teljesítésükben
 • Személyes időgazdálkodásban és work-life balance megtartásában
 • Egészség, jóllét fejlesztésében – magas energia-, alacsony stresszszint
 • Rossz szokások könnyebb és hatékonyabb hátrahagyásában
 • Életminőség magasabb szinten tartásában

Az elvégzett kutatásokban a kliensek 98.5 (1998) és 99%-a (2009) nyilatkozott úgy, hogy a life coaching folyamat megérte a befektetett pénzt és időt, értékesnek tartották azt és elégedettek voltak vele.

Egy harmadik felmérés alapján (ICF, 2004) a kliensek a coaching folyamat során következőket találták a leghasznosabbnak:

 • A coachcsal való brainstormingot (=ötletelés, együtt gondolkodás)
 • A független nézőpontot, amelyet a coach behoz a folyamatba
 • A biztatást, bátorítást, amelyet az ügyfelek kapnak a coachtól
 • Azt, hogy a kliensek „elszámolással tartoznak” a coachnak, felelősek saját eredményeik eléréséért
 • Azt, hogy a coach értő figyelemmel meghallgatja őket

 

TEHÁT MIT IS KAPSZ A COACHING FOLYAMATTÓL?

 

1. PRIORITÁSOKAT ÉS CÉLOKAT

A coach segít abban, hogy világos és elérhető célokat tűzz ki magad elé, illetve hogy köztük egyértelmű fontossági sorrendet tudj kialakítani. Amikor előtted van egy ilyen rendezett lista, Te és a coachod megtervezitek a lehetséges módjait annak, ahogyan elérheted ezeket a célokat. Így rálátsz a folyamatra, és könnyebb lesz motiváltnak maradni!

2. FELELŐSSÉGET

A sikeres coachinghoz erősen hozzájárul az, hogy elszámolással tartozol a coachodnak arról, hogyan haladsz a kitűzött céljaid felé. „Jelentened kell” neki, ami segít abban, hogy kitarts, hogy ne add fel a próbálkozást – még akkor sem, ha aktuálisan nehéz.

3. MOTIVÁCIÓT

Amikor bizonyos vágyaidat, elhatározásaidat rendre nem éred el („Leteszem a cigit!”/ „Leadok 10 kilót!”/„Ma kiállok magamért a meetingen!” stb.), előfordulhat, hogy nem vagy elég motivált. A coach rávezet arra, hogy ez miért lehet, milyen rossz berögződésekből táplálkozhat, és segít ezeket újragondolni. Majd az egész együttműködésetek során emlékeztet az általad megfogalmazott motivációdra.

4. KORLÁTOZÓ HIEDELMEK ÉS EREDMÉNYTELEN STRATÉGIÁK ÁTKERETEZÉSÉT

Mindenkinek vannak olyan gondolkodási mintái, cselekvési szokásai, amelyek valamiért újra és újra előkerülnek bizonyos szituációban, de nem vezetnek jóra. A coaching során a szakember rámutat ezekre az ún. „vak foltokra”, felhívja a figyelmet más lehetőségekre, és segít Neked kidolgozni a saját új és hatékonyan működő stratégiáidat.

 

MEGÉRI A BEFEKTETETT  IDŐT ÉS PÉNZT?

 

Ezeket a kérdéseket sokan felteszik maguknak mielőtt kipróbálják a life coachingot:

„Belefér az életembe?”, „Megengedhetem én ezt magamnak?”, „Eredményes lesz?”

Alapvetően minden hónapban bizonyos időt és összeget költünk arra, hogy életünkben elérjük céljainkat – pl. veszünk egy nikotin-tapaszt a gyógyszertárban vagy önbizalom fejlesztő „varázskönyveket” sorakoztatunk a polcunkra. Vegyük ezt X-nek.

Ha life coaching-ra kezdünk járni, szintén vállalunk bizonyos időbeli és anyagi kötelezettséget. Legyen ez Y.

Szóval hogyan jövünk rá, hogy a life coaching vajon megéri-e drága időnket és pénzbeli erőforrásainkat?

Kivonjuk X-ből Y-t, vagyis az amúgy is céljaink elérésére fordított erőforrásokból a coaching folyamat költségeit. Ha X nagyobb, mint Y, pluszban fogunk kijönni.

Pl. ha havi 20000 Ft-ot költünk különböző önsegítő termékekre, amik nem vezetnek el célunkhoz, ugyanakkor 12000 Ft-ba kerül egy coaching ülés, amely viszont lendületet és motivációt ad, akkor máris gazdaságosabban jöttünk ki, 8000 Ft megmarad.

És természetesen mind tudjuk: az idő pénz. De mit is jelent ez itt? Sokszor, amikor egymagunk igyekszünk elérni a célunkat régi hibás stratégiáinkkal, belekerülhetünk egy olyan ördögi körbe, amelyből nehéz kijönni: pl. szeretnénk lefogyni, de nincs elég erőnk, motivációnk hozzá. Elcsábulunk a „gyorsfogyasztó” tabletták és „turbó fogyókúra programok”, könyvek láttán, ami rengeteg pénzünkbe kerülhet, ráadásul önbecsülésünket sem táplálja.

További rejtett költsége az „egymagam is megoldom” filozófiának, amikor pl. hónapokig otthon ülve próbálunk új állást találni, de nem járunk sikerrel, így jelentős bevételtől esünk el. Lehet, hogy ennek a 20%-át coachingra fordítva sokkal hamarabb sikerült volna elhelyezkedni – így anyagilag is szerencsésebben járunk.

Összegezve: amennyiben az idő és pénz, amelyet life coachingra szánnánk, kevesebb, mint az energia és pénzösszeg, amelyet a jelenlegi eredménytelen stratégiáinkra pazarolunk, már azt mondhatjuk, hogy megérte!

 

Források:

1 válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .