A kiváló tréner 5 ismérve

Akinek volt már szerencséje igazán jó, hatékony és építő tréningen részt venni, valószínűleg elcsodálkozott azon, hogy a foglalkozást vezető tréner hogyan is csinálja, amit csinál. Miként tud együtt lélegezni a csoporttal, és honnan tudja, mire van szükségük adott pillanatban? Hogyan tapint rá arra a pontra, amikor érdemes közbeavatkoznia, és hogy érez rá, ha hagynia kell a folyamatot magától áramolni? És mindezt miképpen tudja adott üzletágra vonatkoztatni/egyének csoportjára szabni ahhoz, hogy valóban hatékony beavatkozást segítsen elő?

Ahhoz, hogy megismerjük, mi jellemez egy kiváló trénert, először érdemes tisztázni, hogy mi nem:

A tréner nem egy szórakoztató történetmesélő vagy játszótárs! Egy tréner fő feladata, hogy facilitáljon, kísérjen bizonyos csoportfolyamatokat. Természetesen, ha mindehhez oldott, humoros légkört tud teremteni, még nagyszerűbbé teheti a tanulás élményét, azonban a tréneri lét nem csupán játékról és szórakoztatásról szól!

Az alábbi 5 pontban olyan készségeket mutatunk, amelyek elengedhetetlenek egy kiemelkedő tréner szakembernél.

1. Stratégiai gondolkodás és partnerség

A stratégiai gondolkodó tréner pontosan látja, hogy az adott tréning hogyan hat a javítani kívánt célterületre. Képes élesen megragadni azokat az elméleti szálakat és bevonni azokat a tárgyi eszközöket a folyamatba, amelyekről tudja, pozitív hatásuk lesz. Továbbá üzleti tréningek esetén az „árbevétel”, a „költség”, a „fedezet” vagy a „ROI” és egyéb business-fogalmak ismerete nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szervezeti közegben komolyan vegyék a trénert, partnerként kezeljék, ezért alapos és sokrétű szakmai tudásra kell felépítenie csoportos fejlesztési módszerét.

2. Tájékozottság ’Instructional Design (ID)’ területen

A kiemelkedő tréner tisztában van az ún. ID-folyamatokkal, amelyek tulajdonképpen a tanulás és oktatás megszervezését, szisztematikus fejlesztését jelentik. Szüksége van arra, hogy tudja, mik pl. egy adott szervezet tanulási-fejlődési igényei, ezeket fel kell tudnia térképezni. Ezen felül jártasnak kell lennie a tanulási-oktatási elméleteket, aktuális trendeket illetően is, hiszen az igények ismeretében csak így tud megvalósítási stratégiát felállítani.

3. Projektmenedzsment ismeretek

Mivel a tréner feladata kialakítani a tréningprogramot, amellyel dolgozik, a feltárt igényeket és az elméleti keretet szintetizálva kell megálmodnia a folyamat ívét. Ehhez elengedhetetlen, hogy képes legyen a nagy egészet látni, ne vesszen el a program részleteiben. Elejétől a végéig tudnia kell elképzelni a folyamatot, számolnia kell lehetséges megakadásokkal és tartania kell a tarsolyában ezekre megoldást nyújtó forgatókönyveket.

4. Változás-és tudásmenedzsment készségek

Ahogy feljebb is szerepel, a trénerek fontos feladata a csoportfolyamatok, az egyéni tanulás facilitálása. Ugyanakkor ez csupán kb. 20%-át teszi ki egy jó tréner készségtárának! Általában elvárt, hogy a profi tréner szakember a változást magát is serkenteni tudja, sőt mintegy hírnöke legyen a változásnak. A mai komplex és dinamikusan változó világban óriási versenyelőny a piacon, ha valaki rugalmasan, reziliens módon tudja kezelni a változásokat. Szervezeti környezetben pl. lehet, hogy ami ma még divatos technológia, holnapra elavulttá válik, vagy ami ma aktuális vezérelv, egy hónap múlva teljesen átalakul. A trénerek esetében kimagasló készség és érték, ha mindennek gördülékeny lefolyását hatékonyan tudják elősegíteni.

5. Folyamatos becslés-értékelés

Ide tartozik többek között a tréningprogramok értékelése számokban és vizuálisan egyaránt. Ezen kívül a tanulási igényekkel kapcsolatos felmérések megtervezése és kiértékelése is részét képezi a trénerek ezen feladatkörének. A becslés-értékelés a piaci trendek, teljesítménymutatók állandó monitorozására is vonatkozik, hiszen rajtuk keresztül átfogó és logikusan felépített képet, stratégiát kapunk a tréning beavatkozáshoz.

Tartsuk észben: a kiválóság eléréséhez bármely életterületen nagy adag motivációra, lelkesedésre és tettrekészségre van szükség! A kiváló trénerek is évek hosszú munkájával, alázattal és rengeteg gyakorlással válnak olyan facilitátorokká, akik megtéveszthetnek minket könnyedségükkel, de mindig résen vannak!

Trénerképzés az Indigo-nál

A cikkben felsorolt készségek eszköztárba építése és összehangolása hosszabb gyakorlófolyamat eredménye. Ennek a kezdőpontját jelenti egy jól megválasztott trénerképzés, amely képes stabil alapot adni a tanulni vágyóknak. Az Indigo-nál kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a hiteles és up-to-date szakmai tartalom átadása mellett a hallgatók saját bőrükön tapasztalják meg a tréneri lét esszenciáját. Ezért a tanfolyam elejétől fogva kipróbálhatják magukat a gyakorlatban, elkezdhetnek prezentációs és csoportvezetői tapasztalatot gyűjteni, hogy ezzel is egy lépéssel közelebb kerülhessenek a „kiváló tréner” szerephez. A képzésen elsajátítható improvizációs és dramatikus technikák, vizuális eszközök pedig abban segítik a trénerjelölteket, hogy magabiztos és kreatív tudástárral vághassanak bele ennek a hivatásnak a gyakorlásába.

 

Források:

a cikk alapját egy angol nyelvű munka képezi: https://www.efrontlearning.com/blog/2017/06/top-qualities-good-trainer.html, szerző: Nikos Andriotis

fordította: Csike Tekla

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .